Wetgeving elektrische fietsen

Elektrische fietsen

Een elektrische fiets of pedelec wordt volgens de Belgische wet als een gewone fiets beschouwd als hij aan de volgende 3 voorwaarden voldoet

  • De fiets levert enkel ondersteuning wanneer je zelf meetrapt.
  • Het maximale geleverde vermogen bedraagt 250 Watt.
  • De elektrische fiets levert slechts ondersteuning tot 25 km/u. Je kan wel sneller mee fietsen maar dat moet je zelf trappen zonder elektrische ondersteuning.

Omdat je met een 'gewone' fiets rijdt, ben je niet verplicht om een helm te dragen. Het is voor je veiligheid natuurlijk wel aan te raden. Een rijbewijs is eveneens niet verplicht. De familiale verzekering dekt normaal gezien een mogelijke aansprakelijkheid bij een ongeval.

Speed Pedelec

Naast de 'gewone' elektrische fietsen bestaan er ook zogenaamde Speed Pedelecs. Deze ebikes geven ondersteuning tot snelheden hoger dan 25 km/u. De high speed ebikes die ondersteuning bieden tot 45 km/u worden door de wet beschouwd als een klasse L1eB. Je dient bijgevolg te voldoen aan de wetgeving die ingevoerd is op 1 oktober 2016. Concreet wil dat zeggen :

  • Draag een gekeurde fietshelm. Deze helm is conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. 
  • Rust je fiets uit met een nummerplaat van 10 x 12 cm

Bij aankoop van je Stromer ontvang je een gelijkvormigheidsattest en een document voor de aanvraag van je nummerplaat. Met dit attest en aanvraagformuler kan je een nummerplaat aanvragen bij het DIV.

Aangezien de Stromer valt onder de klasse L1eB valt, mag je er enkel mee rijden vanaf 16 jaar. Een Stromer speed pedelec beschikt enkel over trapondersteuning en kan zelfstandig rijden. Een bijkomende verzekering is dan ook noodzakelijk. Je verzekeraar kan je zeker verder op weg helpen.

Meer info vind je op de website van Mobiliteit België.